Jaaaa, dit is wat ik wil!

Ik ontmoet Noëlle Spee (45 jaar) op een terras in Den Bosch. Het is zeker 25 jaar geleden dat we elkaar voor het laatst gezien hebben. Ik las haar bijzondere verhaal op LinkedIn en vroeg of ik haar mocht interviewen voor mijn inspiratieplatform BE TIME. En hier zitten we dan. Nog voordat we onze lunch besteld hebben praat ze erop los. Over welke banen ze allemaal heeft gehad, over haar verlangen om het dorp waar we samen als kind opgroeiden te ontvluchten, over Barcelona waar ze uiteindelijk 14 jaar woonde, maar ook over een stukje leegte dat ze niet echt kon plaatsen.

Noëlle had haar leven immers prima op de rit. Een baan als projectmanager in de Farmaceutische industrie, een man, twee schatten van kinderen en een leuk huis in Amsterdam. Dat leven werd abrupt verstoord toen ze van de een op de andere dag wegens een reorganisatie werd ontslagen. Ze zag het totaal niet aankomen en werd overmand door emoties. Ongeloof, verdriet, boosheid, maar gek genoeg ook een gevoel van vrijheid en opluchting…

“Hier moet je iets mee gaan doen”
Daar zat ik met een ‘leuke’ ontslagvergoeding, en verder niets omhanden. Ik was mezelf volledig kwijt, was moe, en had nergens zin in. Het duurde een hele poos voordat ik mijn ritme terugvond en kon genieten van de dingen om mij heen. Voorheen was ik altijd bezig met klussen en het inrichten van ons huis. Tijdens een koffiemomentje met mijn buurvrouw vroeg ze of ik haar wilde helpen met het behangen van de slaapkamer. Binnen no-time was het klusje geklaard. “Hier moet je iets mee doen, Noëlle”, zei ze. Ik liet het even bezinken en dacht: “Ja…, hier moet ik inderdaad iets mee gaan doen. Dit is wat ik leuk vind. Ik werd meteen enthousiast.” Diezelfde avond nog zocht ik op internet naar cursussen en opleidingen voor interieurontwerp. Maar tegelijkertijd zei een stemmetje in mij: “Kan ik dit wel, er zijn toch al tig interieurontwerpers, wie ben ik nou..?”

Alles viel op zijn plek
Bij het eerste opleidingsinstituut dat ik belde kon ik meteen een dagje komen proefdraaien. “Het is nu of nooit,” dacht ik en ik meldde me aan. En die dag veranderde mijn leven voorgoed. Maandag 17 september viel alles op zijn plek. Op de terugweg in de auto heb ik letterlijk geschreeuwd van geluk. “Dit is het, dit is mijn passie. Dit is wat ik altijd heb willen doen maar wat ik al die tijd niet zag.” Het verlangen was te ver weggestopt. En nu de rust in mijn hoofd was teruggekeerd was er letterlijk ruimte voor iets nieuws.

Mijn zelfvertrouwen groeide met de dag
Vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling. Ik stortte me met heel mijn ziel en zaligheid op mijn studie en vond het heerlijk. Door de fijne begeleiding maar vooral door de feedback van mijn docent en medestudenten groeide mijn zelfvertrouwen met de dag. Mijn onzekerheid ebde langzaam weg. Ik nam alles razendsnel in me op en besloot nog een stapje verder te gaan. Ik richtte mijn eigen bedrijf op; SpeeZ Interior Design. Ik voelde gewoon dat dit mijn roeping was en ik stuiterde van geluk.

Met de billen bloot
En klanten? Tsja, dat was inderdaad een dingetje. Ik begon met het ontwerpen van een keukeninrichting voor een vriendin. Alhoewel dit goed verliep realiseerde ik me dat ik het niet alleen van vrienden en kennissen moest hebben. Ik moest hiermee naar buiten, de wijde wereld in. Dat vond ik super spannend.

Op een ochtend belde een ex-collega uit de farma, ze had via verschillende kanalen gezien waar ik mee bezig was en vroeg of ik de inrichting van hun nieuwe kantoor op de Zuidas wilde ontwerpen? Wie? Ik? Ik was perplex. En daar kwam toch weer even die onzekerheid om de hoek kijken; kan ik dit? Ik belde mijn mentor en legde mijn vraag aan hem voor. “Wat een prachtkans Noëlle, doen! Jij kunt dit”. En zo geschiedde. Ik presenteerde mijn plan en mocht mijn eerste grote opdracht uitvoeren. Daarna volgden diverse particuliere opdrachten én het inrichten van een villa in Mozambique.

Dromen
En nu? Heb je nog meer dromen? Ik heb op dit moment al het gevoel dat ik mijn droom leef. Elke dag prijs ik mezelf gelukkig dat ik dit werk mag doen. Maar als ik nog even door mag dromen dan zou ik naast het inrichten van kantoorruimtes ook graag interieurs van hotels en restaurants willen ontwerpen. Ik denk tegenwoordig groot (*lacht*). Dat is een van de lessen die ik de afgelopen tijd heb geleerd. Vertrouw op je eigen kunnen en heb het lef om het te doen. De rest komt vanzelf.

Voor Noëlle was een gedwongen ontslag nodig om te ontdekken dat interieurontwerp haar gelukkig maakt in haar werk. Niet iedereen wordt geconfronteerd met zoiets heftigs. Toch hebben velen het gevoel dat er iets knaagt. Dat ze liever iets anders willen doen maar niet weten waar ze moeten beginnen.  Ben jij ook zo iemand? Neem dan eens een kijkje op www.betime.nl en design your own happiness!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst onder dit bericht

Laat een reactie achter

Terug naar het overzicht