Blog 1: Pijnlijke constatering

Blog januari 2019 

Onlangs scrolde ik op mijn telefoon door een map met foto’s en video’s die verborgen zat in een andere map. Mijn oog viel meteen op een afbeelding van een schattig meisje met een ontwapende blik en blonde krullen. Ik klikte op de play-button en bekeek een filmpje van mijn dochter, inmiddels 5 jaar geleden, ze was toen
net 9.

Ze zong uit volle borst het lied ‘Lieve Koningin’ dat Brigitte Kaandorp zong voor Beatrix toen zij aftrad als koningin van Nederland. Vol overgave, elk woord bijna perfect uitgesproken (met in de eerste regel het woord ‘abdiceert’ 😲) met de juiste intonatie én bijbehorende performance. Maar ook net uit bed, pyjama nog aan en warrig haar. Ik was ontroerd hoe mijn meisje, volledig in haar sas, deed wat ze graag doet; zingen! Zonder na te denken wat anderen daar van zouden vinden, zonder schaamte, zonder angst. En nee, ze zingt niet als een nachtegaal maar, who cares….?! Ze was blij en trots en dat maakte mij blij en trots op haar.

Maar ik bedacht me ook waarom het me nu zoveel deed en toen waarschijnlijk niet? Ik kon me het moment namelijk helemaal niet meer herinneren. En dat deed zeer. Hoe komt het dat wanneer we foto’s of filmpjes van vroeger bekijken we het moment van toen soms nog intenser beleven dan op het moment zelf? Was ik er toen misschien niet helemaal bij met mijn gedachten? Dacht ik aan wat ik nog allemaal moest doen die dag? Dacht ik aan die woordenwisseling van gisteren, wat ik die avond zou gaan koken of had ik het eigenlijk te ‘druk’ om voor de zoveelste keer een filmpje op te nemen van mijn dochter die nu eenmaal graag zingt? Ik weet het niet meer…….

En toen bedacht ik me waarom we niet vaker genieten van het moment zelf en waarom we ons vaak zo laten meeslepen door onze eigen gedachtes of de hectiek om ons heen? En waarom we er vervolgens jaren later achter moeten komen dat je dit voor geen goud had willen missen?

Gelukkig is het nooit te laat om te leren en staat het vanaf nu in mijn geheugen gegrift. Net als deze oneliner:

Leef met aandacht in het nu!

#BETIME