Be Time Stories 2

Het verhaal van Anita Rabbett is het ultieme voorbeeld van ‘design your own happiness’. En dus vroeg ik haar of ze mee wilde werken aan een interview op mijn platform. Haar reactie: “Ik vind het een eer om op jouw mooie en inspirerende platform mijn verhaal te mogen doen. Ik ben net als jij een groot voorstander om mensen te inspireren hun Joy te vinden omdat ik weet hoe blij je ervan wordt”. En zo spraken we elkaar op een woensdagochtend en vertelde ze wat deze ommezwaai met haar heeft gedaan maar vooral wat het haar heeft opgeleverd.


Ik kan nu de beste versie van mezelf zijn


In de besloten Facebook community Prima is Perfect leerde ik Anita Rabbett kennen. Anita is, net als ik, geïnteresseerd in het loslaten van perfectionisme en de zelfontwikkeling die daarbij hoort. Op een dag postte ze vol trots een van de nieuwe wervingscampagnes van PostNL waarin zij de hoofdrol speelt. Wauw, wat te gek, dacht ik. Ik kende Anita verder niet maar werd gegrepen door het verhaal dat erachter schuilging. Anita had namelijk twee jaar geleden besloten om haar baan als fondsenwerver op te zeggen en een nieuwe uitdaging te gaan zoeken. Ze wilde een baan zonder stress en meer tijd voor haar gezin. Haar zoektocht naar ‘waardevol werken’ vond ze uiteindelijk in de functie van postbezorger bij PostNL. Maar daar gingen wel wat overpeinzingen aan vooraf.

Anita (44 jaar, getrouwd, twee kinderen) werkte na haar hbo-studie vijf jaar als apothekersassistent en pauzeerde haar loopbaan daarna om fulltime te kunnen zorgen voor haar kinderen. Haar laatste baan als fondsenwerver bij de Dutch CAA Foundation vervulde ze voor een groot deel uit idealisme. “Een goede vriend van mij heeft HCHWA-D, de erfelijke versie van de hersenziekte CAA en ik wilde niets liever dan geld inzamelen om bij te dragen aan het vinden van een medicijn tegen deze ziekte. Die baan werd echter steeds zwaarder en de druk om geld te genereren steeds hoger. Het werk groeide me simpel gezegd boven mijn hoofd en er ontwikkelde zich tekenen van een dreigende burn-out. Ook mijn gezin leed hieronder. Ik was niet meer de Anita die ik wilde zijn en diep van binnen wist ik dat dit werk niet meer bij me paste. Tegelijkertijd had ik nog steeds de diepgewortelde wens om te knokken voor een medicijn tegen deze ziekte. Toen de stichting aankondigde dat mijn werkzaamheden zich mogelijk zouden gaan verplaatsen naar Katwijk was dat voor mij het juiste moment om de knoop door te hakken en te stoppen met mijn werk als fondsenwerver.”

 

Goed om wie ik ben

Er volgde een periode waarbij Anita thuis zat en ze vele vacatures bekeek. Ze werd nergens echt blij van. Regelmatig zag ze de vacature van postbezorger bij PostNL voorbijkomen. En net zo vaak liet ze deze weer aan haar voorbij gaan. Tot ze de vacature toch maar eens iets nader ging bestuderen. Een baan zonder stress, op tijd thuis voor de kinderen, vrije tijd en lekker buiten zijn. “Misschien was dit dan toch niet zo verkeerd?” Maar post bezorgen met een hbo-opleiding op zak? Naast het overwinnen van haar ego betekende dit ook een stap terug in salaris. “Gelukkig stimuleerden mijn vriendinnen mij om toch te solliciteren. Doe het gewoon, wat heb je te verliezen? En daar waar ze bij andere vacatures vroegen om een soort van superwoman waren de eisen bij PostNL heel basaal: Ben je gezond, gemotiveerd en heb je een stevige fiets, dan ben je van harte welkom. Dat was een verademing. Eindelijk was ik in één keer goed genoeg, gewoon om wie ik was en er werden geen demotiverende hoge eisen aan opleidingen en ervaring gesteld. Ik werd meteen aangenomen en al moest ik er voor uit mijn comfortzone komen, het gaf me een goed gevoel en een boost aan zelfvertrouwen”.

 

Angst zie ik nu als wegwijzers

“Vanaf dat moment is er veel veranderd. De zogenoemde ‘knoop op zondagavond’ wanneer je de dag na het weekend weer moet werken heb ik sindsdien nooit meer gevoeld. Sterker nog, ik kijk er steeds naar uit om mijn ronde weer te mogen doen, contacten te leggen met mensen in de buurt en lekker in beweging te zijn. Het ontbreken van stress levert mij zóveel op: Ik kan de beste versie van mijzelf zijn. Daarnaast biedt PostNL de mogelijkheid om buiten het werk ook bezig te zijn met zelfontwikkeling. Iets dat ik heel erg leuk, belangrijk en interessant vind. Via Mijn Leerplein, een online leerplatform, kan ik gratis diverse trainingen en cursussen volgen. Onlangs nog heb ik de trainingen Strategisch denken, Beter leren brainstormen en Gesprekstechnieken gevolgd maar ook een introductiecursus NLP en Storytelling. Geweldig toch, dat ze dat aanbieden? PostNL is een grote voorstander van werkplezier en stimuleert zijn personeel zich verder te ontwikkelen. Mede hierdoor en door het volgen van trainingen in het loslaten van perfectionisme bij Astrid Davidzon (www.zoninjeleven.nl) heb ik onder andere geleerd om mijn angsten, die me beperkten om te zijn wie ik ben, om te zetten naar vertrouwen. Dit waren angsten die voortkwamen uit een pestverleden op de basisschool waar ik tot ver in mijn dertigste uit schaamte nooit over heb durven praten, bang om mijn maskers te verliezen. Maskers die gevoelens als ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik tel niet mee’ moesten verbloemen. Nu omarm ik mijn angsten en zie ik ze juist als wegwijzers: Daar waar ik weerstand (lees angst) voel herken ik mijn groei. Ik heb veel over mezelf geleerd en dat werken voor PostNL mij daarvoor de ruimte heeft gegeven, daar ben ik heel dankbaar voor”.

 

Sociaal en maatschappelijk betrokken

Geeft het je net zoveel voldoening als in de functie van fondsenwerver of apothekersassistent? “Jazeker, het is natuurlijk heel anders maar de sociale functie die je hebt als postbezorger en het vertrouwen dat mensen je geven om hun persoonlijke items te bezorgen en een aanspreekpunt te zijn op straat, past mij als een jas. Er zijn zelfs mensen die staan te wachten totdat ik weer langs kom. Gewoon om even een praatje te maken. Ik vind het fijn om met mensen in contact te komen, verbindingen te leggen en mijn dienstbaarheid in te zetten. PostNL geeft mij de gelegenheid om een sociale en maatschappelijk betrokken rol te mogen vervullen en dat geeft mij een grote ‘Joy-factor’.

 

Een stap terug betekende voor mij velen stappen voorwaarts

Heeft het werk ook nadelen? “Nou, eigenlijk heel weinig. En als ik eerlijk ben zoek ik niet meer naar de nadelen maar kijk ik naar de voordelen. En die zijn er in overvloed. Ik voel me gezegend. Dat ik mijn gevoel heb gevolgd en heb gekozen om aan mezelf te werken. Dat is het grootse cadeau dat je jezelf kunt geven. Daar kan geen salaris of ego tegenop. Ik zie nu in dat ik door het zetten van één stap terug heel veel stappen voorwaarts heb gemaakt”.

 

Aanmoediging tot zelfontwikkeling

Aan het einde van ons gesprek vroeg ik of Anita nog iets wilde toevoegen, iets dat nog niet besproken was. Zonder aarzelen was haar antwoord: Ja! Anita wil heel graag alle lezers en volgers van BE TIME aanmoedigen om ook te kiezen voor zelfontwikkeling. “Angst (wat een van de achterliggende oorzaken van perfectionisme is) is de grootste saboteur om een verandering in gang te zetten. Maar als je hiermee aan de slag gaat en je bewust kiest om er tijd, geld en energie in te steken brengt het je zoveel persoonlijke groei. Dan leer je negatieve gedachten en emoties om te zetten in (zelf)liefde, eigenwaarde, vertrouwen en dankbaarheid, om veranderingen te omarmen en het gaan volgen van je ‘Joy’.
En díe groei….Dat gun ik iedereen!”

Reacties

Monique Seelen:

Hallo Bibi.

Wat een mooi verhaal. En wat een mooie stappen heeft Anita gezet. Een waar voorbeeld van zelfontwikkeling.
Zelf worstel ik ook al een aantal jaren met wat ik met mijn leven moet. Het verschil tussen Anita en mij is dat zij gezond is, ik niet en zij is een stuk jonger is dan mij. Dat maakt het solliciteren voor mij er niet gemakkelijker op. Ik zit al bijna twee jaar in de ziektewet. Ik voel me vaak nutteloos, zo van “de maatschappij zit niet meer op mij te wachten.” Het is niet dat ik helemaal stil zit en niets aan mij verander, maar ik vind het toch moeilijk.
Ik vind het verhaal van Anita erg inspirerend.

Verder wens ik jou, Bibi, heel veel succes met je bedrijf. Wat goed dat je deze stap gezet hebt. Heel mooi.

Heel veel groetjes
Monique Seelen

Antwoord op dit bericht

Anita Rabbett:

Hallo Monique, dank je wel voor je mooie en ontroerende reactie. Ik hoop dat je er op blijft vertrouwen dat er ook voor jou iets in het verschiet ligt dat past bij jou en jouw situatie. Want vertrouwen is de motor van veel goeds in je leven. Veel succes en een positieve mindset toegewenst Monique. Groetjes van Anita.

Antwoord op dit bericht

Peter den Boogert:

Hoi Anita,

Wat herkenbaar allemaal en wat mooi dat je deze stap hebt gezet. En Monique Seelen, ook al ben je niet gezond of al wat ouder, je kunt je geluk uit zoveel waardevolle dingen halen. Ze zijn vaak dichtbij. Je moet ze alleen leren zien. Anita herkent ze overduidelijk! Knap van haar! Spreek je snel weer in het dorp Anita 👍😉♿️🎾 groeten P.

Antwoord op dit bericht

Lisetta:

Hey Anita,
Wat een prachtig mooi verhaal! Mooi omschreven en wat heb je een hoop geleerd afgelopen tijd. Wat fijn dat je deze keuze hebt durven maken. Heerlijk om te lezen en ga zo door! Gr. Lisetta (je buddy)

Antwoord op dit bericht

Monique Mooibroek:

Lieve Anita!! Wat een mooi verhaal en wat een stappen heb je gezet. Je hebt weleens iets gepost in de PiP Advanced groep van Astrid, maar ik vind het superleuk om nu dit uitgebreide verhaal van je te lezen! Dat inspireert mij ook weer....en waarschijnlijk nog meer mensen 😊 Dank je wel 😘
Groetjes, Monique

Antwoord op dit bericht

Anita Rabbett:

Hoi Peter, wat leuk je ook hier tegen te komen en dank voor je mooie woorden. Spreek je snel weer in het dorp! Hoi Lisetta lieve buddy, dank je wel! Ik ben ook heel blij met- en trots op jou! Ook jij bedankt Monique, voor je lieve woorden, ze maken me blij!! Ik ben dankbaar voor jullie waardering. xx

Antwoord op dit bericht

Marjo manders:

Hoi Anita, herkenbaar jou verhaal, toen ik vorig jaar iets anders wilde...via n kennis - ook collega heeft me aan deze baan postbezorger geholpen, en dan denk je kan ik dit wel zus en zo,was ook eigelijk gelijk blij... ben er achter dat ik n buiten mens ben... en idd contakten onder de mensen, zo fijn, en zo trots dat t me goed afgaat. dit geeft me meer als n voldoening, deed eerst bij mensen in huis werken...maar voelde zo ik wil n leukere baan....nu ik jou verhaal gelezen heb, sluit ik me bij jou aan. heel prettig
p.s ik dat dat je n post nl model was haha
maar wel goed bezig !:-)

Antwoord op dit bericht

Laat een reactie achter

Terug naar het overzicht